שם

  דוא"ל

  טלפון -
לצפייה בכל הניוזלטרים





לארכיון הניוזלטר >>

 

 

 


 



עמוד הבית >> תיירות יין >> יקב רמות נפתלי

יקב רמות נפתלי

מאת: הילה איל 3.6.09

הילה איל זכתה בביקור ממצה ביקב רמות נפתלי, ראיינה את איציק כהן, היינן והבעלים ואת החברים, בני המשפחה וחובבי היין הרבים שהגיעו לאירוע הפתיחה של מרכז המבקרים החדש שנפתח ממש לאחרונה. היא מצאה שפע של פרגון, הערכה אמיתית ואהבה לדבר   רמות נפתלי איציק כהן פתיחת מרכז מבקרים 0
 

 

רמות נפתלי עם יקב רמות נפתלי והיקבים הסמוכים, ובסמוך לכרמים של עמק קדש, הופכת עתה לנקודת ציון ראויה לביקור במפת היין בארץ לחובבי היין ולמבקרים באזור.
פתיחת מרכז המבקרים של יקב רמות נפתלי, במושב רמות נפתלי, אפשרה להכיר וללמוד על הדרך היפה שעברו היקב והיינן, הבעלים – איציק כהן. לפני אירוע הפתיחה, הגעתי לרמות נפתלי לפגוש את איציק ולהתרשם מהיקב ויינותיו.
על היקב ובעליו
איציק כהן, היינן והבעלים של יקב רמות נפתלי קיבל את פניי במרכז המבקרים החדש. איציק במקורותיו הוא כורם ותיק ומשך שנים מכר ענבים ליקבי רמת הגולן. בין היתר שימש גם כמנכ"ל יקבי רמת הגולן. בחלוף השנים, החליט איציק לנסות בעצמו לייצר יין, כייעוד מקצועי, ולא רק כתחביב. בשנת 2003 עשה פיילוט של כ-1,000 בקבוקים. מכאן, כדי לבסס את הידע, המשיך לקורס היין במכללת תל חי וטייל בעולם, באזורי יין ובתערוכות מקצועיות ללימוד הנושא.
איציק מציין שהקרקע של הענבים באזור – הכרמים בעמק קדש הסמוך לישוב, התגלתה כאחת הטובות לגידול ענבי יינות אדומים. גם ליקבי רמת הגולן כרמים במיקום זה שבענביהם הם משתמשים, בין היתר, לטובת יין הדגל – קצרין. בעקבות גילוי איכות האזור, גדל היקף הכרמים משנת 97' בה היו נטועים בעמק כ-100 דונמים לכ-5,000 דונמים.
"החיסרון", מציין איציק, "הוא שאיכות הענבים באה לידי ביטוי לאחר תקופת התפתחות איטית יחסית. נדרשות כחמש שנים עד שניתן ליהנות ממנה".
בהקמת היקב, איציק נעזר ביועצים מקצועיים ורכש ציוד מהטובים ביותר, ללא פשרה. הכל הושקע מהונו העצמי וללא הלוואות. בשנת 2005 עבר למשכנו הנוכחי, בו מצויים – חדר חביות, אולם ייצור, חדר בקבוקים ומרכז המבקרים. כיום מייצר איציק כ-10,000 בקבוקים. קיבולת הייצור מותאמת ל-50,000 בקבוקים, ובשלב הנוכחי, מאפשר איציק ליקבים השכנים להשתמש בעודפי הקיבולת לייצר את יינותיהם (יש שלושה יקבים נוספים ברמות נפתלי). לתפיסתו, זהו שיתוף פעולה שכולם מרוויחים ממנו. 
סוגי היינות שמציע היקב: בלנד מרלו (65%) וקברנה סוביניון (35%) – דואט. איציק דוגל בשבירת שגרת היינות הזניים האדומים – קברנה סוביניון לבד או מרלו לבד. הבלנד מבטא את היצירה האישית שלו ומאפשר שילוב איכותי ואיזון בין הזנים. יין זה זכה אך לאחרונה בתחרות ה-Value for Money שנערכה שבוע קודם לתחרות "אשכול הזהב". סך הכל צבר היקב בתחרויות שונות ארבע מדליות זהב, ארבע מדליות כסף ושתי מדליות ארד. הישג מרשים ליקב צעיר יחסית.
יינות נוספים: ברברה (אמנם אינו דומה לברברה האיטלקי המסורתי, אך בעל טעם ייחודי, בעיקר בהתאם למאפייני טרואר עמק קדש), סירה ובקרוב שימוש בזנים נוספים.
ביתו של איציק נמצא בסמוך ליקב וכל המשפחה עוזרת ופעילה בעשית היין.
בהסתכלות קדימה: איציק שואף להגיע להיקף מכירות מרבי במרכז המבקרים (כיום נמכרים כ-50% מהיינות ביקב) והיתר בעיקר במסעדות באזור. במרכז הארץ ניתן למצוא את היינות בעיקר בחנויות "דרך היין" וב"פרי הגפן" שבנוה צדק.
אירוע פתיחת מרכז המבקרים
ביום ו' – 22 במאי בשעות אחר הצהריים המוקדמות נערך אירוע פתיחת מרכז המבקרים של יקב רמות נפתלי. רחבת המרכז, היתה מלאה במבקרים – חברים, משפחה, חובבי יין ומטיילים שפקדו את האזור. רובם עם כוסות יין נהנים מהבריזה הנעימה, מצב הרוח משרה ההנאה ואחד מחברת השני. בדוכני הגשת היינות ניצבו מלצרי מסעדת "נחלים" המציעה בתפריט היינות שלה מגוון יינות של יקבים באזור הגליל ובגולן ומקדמת את תרבות היין האזורית. זהו חיבור טבעי של המסעדה עם היקב באירוע חגיגי זה.
מאחר שכבר נפגשתי ושוחחתי עם איציק, פתיחת המרכז אפשרה לשמוע גם מן המבקרים על היקב וחוויית האירוע.
שוויונה, אשתו של איציק, סיפרה שעשרות מבקרים – חברים ומשפחה ואחרים, הגיעו ומגיעים מאז הצהריים להשתתף באירוע. דני שטרית מאבן מנחם – חבר ותיק של איציק, זוכר איך שתה מהיין הראשון של איציק בשנת 1999, יין מענבים מכרם לא שלו. הוא פגש את איציק במסגרת חופשת סקי בחו"ל, שניהם חובבי סקי, ובמהרה גילו ששניהם גם חובבי יין איכותי. דני מספר איך התגבשה קבוצת חברים, חובבי סקי, אשר מעבר לסקי, הם נפגשים בכל הזדמנות למסיבה – אירועי יום הולדת, חגים ואחרים. בכל מפגש כולם נהנים מהיינות של איציק וקונים מהם גם לבית וגם כמתנות לחברים.
אהרן לביא, בן דודו של איציק, נזכר איך הגיע במיוחד ליקב בבציר 2007 כדי לעזור לאיציק. כבר 10 שנים קרובי המשפחה מלווים את איציק באהבתו ובתהליך הקמת היקב וייצור היינות. עתה, הוא מציין בהערכה, איציק הצליח להגיע לייצר יינות מדהימים ולפתוח מקום כה ייחודי.
אורון, כורם במקצועו, משמש ככורם בכרמים של איציק, מעבר להיותם חברים. הכל התחיל מ-100 דונמים כרמים שביוזמת איציק גדלו והתפתחו כדי 500 דונמים. אורון הוא הכורם ואיציק הוא המנהל. בשנות ה-90' החליט איציק להתפתח מהכרם גם ליצירת יין. זו עבודה של שנים רבות עד שמגיעים להישג של היום. "יין טוב לא נולד כך סתם". לשם כך נדרשים ענבים טובים ולצידם יקב ויינן טוב. מרכז המבקרים נועד לייצר את החיבור של המבקרים לא רק ליין אלא גם למקום – חוויית יין מלאה שכוללת מפגש עם היקב, היינן והקרבה לכרמים. מעבר לכך, מציין אורון, המרכז מייצר חשיפה לישוב רמות נפתלי – בפרט כשיש בו כמה יקבים (4-7, לפי ורסיות שונות) וגם מבשלת בירה.
תמיר שמחי, מקיבוץ ניר עם בדרום הרחוק, הגיע במיוחד לאירוע ההשקה של מרכז המבקרים. הוא הכיר את איציק לפני שש שנים גם בחופשת סקי, על מורדות הרי האלפים בצרפת, ומאז דרכם לא נפרדת. אהבת היין משותפת להם. תמיר מספר איך איציק התחיל לייצר יינות, תחילה בצריף קטן, ומאז גם היינות השתבחו וגם המקום גדל. היינות של איציק הם בעלי ארומה מיוחדת של הרי הצפון, עם טאץ' של רמות נפתלי. בכלל, אלה יינות נעימים לחך ובאים מאהבה.
קידום תרבות היין בישראל
בהפוגה קצרה בין מתן תשומת לב למבקרים, שמעתי מאיציק על תחושותיו. היום הגיעו לכאן בין היתר חבריו שהם "חברה של החיים הטובים". האירוע אינו פתיחה של יקב (שכבר היתה בשנת 2005) אלא שדרוג היקב ולצידו השקת יינות חדשים (הרחבת היצע היינות פי 3 – מ-2 סוגים ל-6 סוגים). כיום מושקים יינות סירה 2007, דואט 2007 וקברנה סוביניון 2006. יינות שזכו לאחרונה בהוקרה ותעודות בתחרויות כגון ה-Best Value בה זכה יין הדואט 2007.
איציק שמע ממבקרים שונים, כולל מאחד הייננים הידועים ממרכז הארץ שפקד את האירוע, עד כמה מרשים לראות כזה מרכז מבקרים ליקב קטן יחסית. בדרך כלל מרכזים כאלה נפתחים על ידי יקבים גדולים. ההשקעה במרכז שכזה נובעת בעיקרה מהכוונה לקדם את תרבות היין בארץ ולעודד אנשים להגיע למקום היקב כדי לקנות יינות. כך גם מושגת תשואה טובה יותר ליקב וגם הקהל מרוויח חוויה יפה יותר ונהנה מהיכרות אינטימית עם היקב, היינן, תהליכי עשיית היין והאנשים הפועלים בו.
איציק שוקל לשלב גם את יתר היקבים בישוב רמות נפתלי במרכז. הוא בפירוש מפרגן ליקבים הסמוכים וסבור ששילוב מיזמים תיירותיים ושיתופי פעולה הם לטובת כולם. כך, הוא מאפשר שימוש בציוד שלו ליקבים הסמוכים שאין ברשותם ציוד שכזה. ברמות נפתלי כ-150 תושבים וכבר יש כאן ארבע יקבים (ובדרך עוד כמה). איציק בעד שיקומו עוד יקבים.
בשלב הנוכחי המרכז יהיה פתוח בסופי שבוע ובתיאום מראש ניתן יהיה להגיע גם באמצע השבוע. בהמשך, לאחר התארגנות, יורחבו שעות הפעילות.
תוצרת ללא פשרות
שמעון אושר, בעלי מבשלת אסיף שבישוב רמות נפתלי הגיע כבר בשעות הבוקר המוקדמות לסייע לאיציק בהיערכות לאירוע. הוא ואשתו גרים בישוב כבר כמה שנים, לאחר שעברו ממטולה. במטולה היה לו יקב ביתי קטן – כ-500 בקבוקים ומעבר לכך החל לייצר בירות, לצד קוסמטיקות מחומרים טבעיים. הוא פגש את איציק בשנת 2004 במסגרת קורס משותף ליין ומאז הם חברים טובים. כעבור זמן הם אף הפכו שכנים באותו ישוב ("רמות נפתלי היא ממלכת הקברנה סוביניון ומקום טבעי לעבור לגור בו"). בהמשך, שמעון השתתף בקורס ליין במכללת תל-חי והחליט לעשות סטאז' ביקב של איציק. "איציק עושה יין כמו היקבים הגדולים – כל הציוד, התהליכים וההתנהלות של היקב הם ללא פשרה, גם אם מדובר בהיקף ייצור קטן יחסית. היה לי מקום נהדר להתנסות בו".
שמעון מוסיף שהפרגון בעולם היין הוא תופעה לא רק של רמות נפתלי והיקבים שבו. בולטת הפתיחות בין הייננים ללמוד וללמד זה את זה. ריבוי היקבים ברמות נפתלי הוא מבורך ובעל ערך ייחודי, שכן בעלי היקבים הם גם כורמים.
שמעון אוהב את היינות של איציק – יינות שהם ביטוי של האזור עצמו (מיקום לא גבוה מדי ומאוד מאוורר המניב ענבים המצריכים פחות טיפול בבעיות ובעלי יותר גוף ופירותיות). החך הישראלי עודו צעיר ובשונה מצרפת, למשל, מחפש יינות מתחנפים, בטעמים מתוקים כריבת שזיפים. אין לנו תרבות יין של מאות שנים, ולכן אנו מחפשים את היינות הפחות מורכבים. ביינות של איציק יש איזון – מצד אחד דגש על חום, פירותיות ומצד שני יין עם מורכבות. בסך הכל מתקבל יין מאוזן, וזה לדעת שמעון הדבר החשוב ביין.
יין כזה מתקבל בעיקר בשל העובדה שהסטנדרטים של איציק הם שונים – איציק לא חוסך במאמץ בהשקעה בתהליכים וגם לא בתכנון ובכסף הדרושים. בראש ובראשונה הכל מתחיל ברצון החזק שלו, ובשילוב היכולות וכך התקבלו כאלה תוצאות יפות.
אירוע הפתיחה של מרכז המבקרים של יקב רמות נפתלי, המחיש עד כמה החיבור בין האנשים דרך אהבת היין מניב תוצאות יפות – יינות טובים, שיתופי פעולה מבורכים ומפגשים חברתיים מהנים שכולם מקדמים את תרבות היין בישראל. איציק הבליט באירוע לא רק את היקב ואת יינותיו, אלא את תרבות היין בישראל, ובפרט באזור רמות נפתלי. מן הצד השני – כל אלה שסייעו לו בארגון, לרבות בעלי היקבים הסמוכים, מעידים על ההערכה, כולה מתוך אהבת יין ורצון לבנות ולקדם את עולם זה במשותף.
יקב רמות נפתלי. טלפון:  05...

הוסף תגובה





<אוקטובר 2014>
יום איום ביום גיום דיום היום ושבת
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031


Pro

בית ספר ליין

היסטוריה, תרבות ויהדות

יין ובריאות

כתבות תדמית

נשים ויין

ציוד ושירותים

תיירות יין

 
אירוח והגשה, כלים ואביזרים

גלבוע ויין

הכל ביקבים

יין וכלכלה

סיקור אירועים

קורסים וסדנאות

סדנת יין 
אירועי יין

דירוגים והמלצות - ביקורת בגובה העיניים

הכרם, הגפן והבציר

יין זה אנשים

מבזקים וחדשות

סיקורי אירועים

שמן זית וחומץ בן יין

 
ביקורים ביקבים

דירוגים והמלצות - דניאל רוגוב

חגים ומועדים

יין, אוכל ומסעדות

מגפן ליין

עולם היין שלי

שף תשתה

 
בישול ואפייה ביין

דירוגים והמלצות - שועל בכרם

חנויות

יינות חדשים וטעימות

ניוזלטר

פעילות הפורטל

תחרויות ותערוכות

 

 


ראשי הפוך לדף הבית מי אנחנו צור קשר

© כל הזכויות שמורות ל- Israel Wines,  2008
Powered by Gafko & Kiwinet