שם

  דוא"ל

  טלפון -
לצפייה בכל הניוזלטרים





לארכיון הניוזלטר >>

 

 

 


 



עמוד הבית >> האייקון של ישראל >> אייקון 4: קברנה סוביניון של יקב פלם

 

 

 

אייקון 4: קברנה סוביניון של יקב פלם



 


מאת: אלדד לוי      
 
 


 

 

4 – קברנה סוביניון של יקב פלם

 

מרתק לגלות על פי טעימת האורך של יינות קברנה סוביניון רזרב ליקב פלם את העשייה הפורייה והמעניינת של היקב, או כפי שמסכם זאת גולן פלם היינן של היקב: "גם אחרי עשור וחצי, העשייה שלי מורכבת ממעגלים של תהייה, ניסוי, טעייה ושוב תהייה". במסגרת פרויקט "האייקון של ישראל" ראיין אלדד לוי את גלעד וגולן פלם שפרשו בפניו את ההסטוריה של היקב, החלום והתגשמותו ואת כל ההתפתחויות עד הטבעת החותמת של "יין אייקוני בישראל", שאותה הם הרוויחו בכבוד.

  

אלדד לוי

יקב פלם נוסד בשנת 1969. היין הראשון יגיע רק כ-30 שנה אחר כך, אבל גולן פלם, יליד סטלנבוש (מחוז היין הכי מוכר בדרום אפריקה), נולד באותה שנה לתוך עתיד כמעט ידוע מראש. "אם היית שואל אותי מייד אחרי שירותי הצבאי אם אהיה יינן, הייתי אומר לך שאתה הוזה", הוא אומר כששואלים אותו על ההיסטוריה המשפחתית.

 

ההיסטוריה של יקב פלם
אביו, ישראל פלם, היינן המודרני הראשון בישראל, עשה תקופה בדרום אפריקה, דילג עם המשפחה לדיוויס, קליפורניה, ונחת (1971) לקדנציה ארוכה ביקב של המדינה – כרמל מזרחי. "הילדות שלנו עברה ביקב של ראשון", מספר גלעד פלם, אחיו הצעיר של גולן ומנהל הפיתוח העסקי של היקב. "נשמנו CO2, מעכנו ענבים, טעמנו את התירוש משך כל החופש הגדול", הוא נזכר. "לכולם היו אבות עם מקצועות רציניים", מוסיף גולן. "פקיד, סוחר, והשיא היה נהג באגד. רק אנחנו לא יכולנו להסביר מה אבא עושה: הוא היה יינן".
יקבי כרמל של פעם קלטו כ-30,000 טון ענבים בשנה (לעומת כ-12,000 טון כיום). זה אומר תעשייה בקנה מידה ענק, עם מוטת ייצור שעשתה כל דבר שאפשר. על הצד המקצועי היה אחראי ישראל פלם, ושני הבנים גדלו לתוך העוצמה הכיאוטית משהו הזו. "בניגוד למה שקורה שם היום, אז לא היתה ליקב אסטרטגיה ברורה", מודה פלם. הוא עזב את יקבי כרמל בשנת 2005 והצטרף לעסק המשפחתי על תקן של מנטור, כפי שהוא אוהב להגדיר את עצמו. "אבא הוא אדם של מעשים קטנים עם עוצמות גדולות", מספר גולן. "אחרי הצבא למדתי חקלאות בפקולטה ברחובות, ואחר כך נסעתי לטיול אופנועים באירופה, רק כדי לנקות את הראש". אבא פלם לא לחץ, לא שיכנע ולא נלחם. "סע רק לבקר בקטנה, יש לי חבר בבורדו ועוד אחד בבורגון. מה אכפת לך, יארחו אותך יפה, תאכל ותשתה וסע הלאה". השנה היתה 1995.

 

עבור גולן, המעבר מתעשיה של 30,000 טון לעשייה ארטיזנלית של 100 טון היה לא פחות ממהמם. "פתאום נחשפתי לחיבור של אדם ואדמה, להיסטוריה מקומית שמוצאת ביטוי ביין, לאלכימיה שלוקחת ענבים והופכת אותם בעבודת יד לנקטר. נחשפתי לרעיונות אחרים, ובנקודה הזו כנראה נבטו כל הזרעים שנטמנו בי במהלך כל חיי. הבנתי שזה מה שאני רוצה לעשות, אבל ידעתי שלפני הכל – אני חייב ללמוד את המקצוע".

 

גלעד, צעיר בשנתיים מגולן, עדיין לא החליט מה הוא רוצה לעשות כשיהיה גדול. בינתיים הוא חי את החיים הטובים באירופה כאיש ביטחון ישראלי. הרבה עבודה ואחריות, אבל מספיק זמן כדי להציץ ולבקר באזורי היין החשובים של היבשת הישנה. גולן חוזר לארץ, ואבא פלם ממשיך לטוות את הרשת. "שמע, חבר טוב שלי, ריצ'רד סמארט יהיה בשדה התעופה מחר בצהריים, בדרך חזרה לאוסטרליה. קפוץ לשם, שתה איתו קפה, שמע מה יש לו לספר". סמארט, ד"ר סמארט, היה בזמנו יועץ-על עולמי לגפן ויין, משהו כמו מישל רולאן של היום רק עם פחות יחסי ציבור. "בוא לאדלייד, מתחילה שם תוכנית מצוינת בחורף הקרוב", סיפר לו הד"ר האוסטרלי. כיום, צריך הרבה מזל והמתנה כדי להתקבל לתוכנית הזו. אותה שנה היא בוטלה, כיוון שלא היו מספיק נרשמים. "אבל אני כבר הייתי כמו דג על החכה. אי אפשר היה לרדת. חיפשתי תחליף אירופאי והגעתי ללימודים באיטליה, הכי קרוב שמצאתי לאקלים המקומי". בדיעבד, זו השנה שסימנה את קץ הילדות ותחילת החיים האמיתיים של יקב פלם.
"אצלי נפל האסימון, הרבה בזכות אמא, קמליה", מספר גלעד. גולן מסכים. "גלעד ואמא הם מהזן היזמי-עסקי, שדוחף קדימה, שמפתח חזון, שלא מפחד לחלום. היא זו שתרמה לנו את החזון ואת האומץ להעיז". גם לגולן היה חלום, לעשות את ה-""Grand Tour של הייננים הישראליים – צרפת, עוד איטליה, אוסטרליה. "תשכח מזה, החופש נגמר", הודיעו לו גלעד וקמי. "יקב פלם מחכה לך". את חברת היבוא האיטלקי המצליח שלהם הם הקימו טיפה לפני היקב. "זיהינו מחסור וביקוש גדול ליינות איכות. היה לנו יהלום ביד – יקב קרפינטו עם הדוגאיולו ההיסטרי והקברנה המקסים "פארניטו", ובאמצעותו רצינו להתחיל לבנות מערכת שיווק ולממן את החביות הראשונות".

 

גולן היה בטוסקנה בבציר האגדתי של 1997, שלוש שנים אחר כך יגיעו לישראל הבקבוקים הראשונים של הקברנה פארניטו מאותו בציר, בקבוקים שבעשייתם הוא השתתף. אבל אז יקב פלם כבר יהיה עמוק בתמונה המקומית. החביות הראשונות, שתיים במספר, יצאו לדרך בבציר 1998. "המודל שלי היה מהרגע הראשון טוסקני", משחזר גולן. "אבל החוכמה לדעתי היא להתאים את הסגנון הרצוי למה שמצוי, וישראל זה לא באיטליה". הניסיון והקשרים של אבא פלם סייעו באיתור חומר גלם מכרמים בגליל, אבל לא רק. גם רמת ערד השתפה בבלנד של השנה הראשונה. "אני לא נולדתי בבורגון או בכפר קטן באיטליה", אומר גולן, "ואפילו לא במושב בגליל. כך שהמחוייבות שלנו איננה כלפי אזור ספציפי, והיא נתפסת בעיניי כרחבה הרבה יותר – אנחנו רוצים לייצר יין ישראלי, אבל למעשה כולנו עדיין משתתפים בכתיבת ההגדרה של מהו היין הזה. אנחנו, כתעשייה, עדיין מאוד צעירים".

 

 

טעימת אורך של היינות
"ייתכן וזו טעימת העומק האחרונה שנעשה בסגנון הזה", אומר גולן. העצב בקולו ברור. הוא יחזור על המשפט הזה כמה וכמה פעמים, בעיקר אחרי שנטעם יין מוצלח במיוחד. "לא היינו מספיק עירניים ועד 2005 לא שמרנו מספיק בקבוקים". אולי נצליח למצוא אספן עם בקבוקים שמורים היטב שיסכים לשחרר קצת?


פלם קברנה סוביניון רזרב 1998
– "היין הוא סוג של ניסיון בוסרי", אומר גולן. "נשארו לנו אולי ארבעה בקבוקים שיש להם בעינינו ערך היסטורי ורגשי, לא בטוח שיינני". הכרמים?
כאמור, מכל הבא ליד, גליל עליון ועד רמת ערד.
 
פלם קברנה סוביניון רזרב 1999
– הכרם של ד"ר היימן בכרמי יוסף, שילווה את היקב בשנים הקרובות, נכנס לתמונה. האף כבר מראה בגרות, עם ריחות של עור וטחב, אבל עדיין עם מעט פרי אדום ברקע. גוף בינוני, חמיצות גבוהה, שאולי חורגת מעט מהאיזון. אהוד ולטר: "מעבר לרק כבוד, היין עדיין מתגמל ומהנה. יש נפח טוב, רעננות, חיות, אולי מעבר לשיא אבל לגמרי חי." קשיש ספורטיבי.

פלם קברנה סוביניון רזרב 2002 - השנה השלישית לעבודה עם כרמי הגליל היתה שנה קשה, עם חמסין מטורף שעצר את ההבשלה. "מזל שהיתה לי כבר היכרות מסויימת עם הכרמים", אומר גולן. "זה, וטיפת מזל, מנעו התרסקות". היין מעט יותר ירוק, פחות מרוכז ועמוק מה-2001, "אבל כרם בן זמרה הגבוה יחסית הצליח לתת פרי סביר". הפה מעט דל, טאנינים מעט נוקשים, הפרי לא מאוזן מולו והנפח טיפה לוקה. לשתות, למי שיש. בהתחשב בבציר - פחות נורא ממה שאפשר היה לנחש.


פלם קברנה סוביניון רזרב 2000 – ייתכן שבעוד 50 שנה יכתבו שיקב פלם נולד בבציר הזה. הקברנה רזרב של שנת 2000 הפך בין לילה לאייקון בקרב אנשי תעשיית היין הצעירה, ולא רק ביניהם. היין נשען, מאז ועד היום, על שלוש רגליים מוצקות איתנות ויציבות להפליא. עמק קדש נותן פרי שחור ועמוד שדרה מוצק, כרם בן זמרה מעניק חמיצות נפלאה שנבנית ממנות הקור הגדושות להן זוכה הכרם הגבוה. הרגל השלישית היא הייננות המאופקת של גולן, אחד מסימני ההיכר של הקברנה רזרב ושל יינות פלם בכלל. "השאיפה היתה ועודנה לשאוף ליינות של 13.5%, וההבשלות מלכתחילה כוונו להיות רגועות ולא בומבסטיות, אם כי לאט לאט הרגשתי שיש שנים בהן צריך וכדאי לשחרר מעט את הרסן".
היין כבר הרבה יותר חי. פרי ראשוני עם ריחות של עור טרי, אקליפטוס ומנטה. הפה – בכלל מקסים. רענן, כשהירקרקות האופיינית של קברנה סוביניון מאוד משולבת יפה. אין טעם לחכות להתפתחות – הוא לא יהיה טוב יותר, אבל אפשר להמתין. מקסים.


פלם קברנה סוביניון רזרב 2001 – שוב, עליית מדרגה בריכוז, ברעננות ובנפח. זה לא רק הבציר, אלא גם הניסיון. "לפני שנה, היין כבר נראה פחות טוב", אומר גולן, "אבל הוא התרומם שוב". וכרגע הוא פשוט מרשים ובעיקר מהנה מאוד. קסיס ופרי שעדיין רענן לצד ניואנסים של עור, טאנינים משיים וחלקים ונפח מעולה על החך, ליניארי עם סיום ארוך. ההווה נהדר, ויש עתיד לפניו.

 

פלם קברנה סוביניון רזרב 2003 – הכרם מדישון שניטע בשנת 2000 נכנס לעניינים, יחד עם הפרי של משפחת פרידמן מבן זמרה. עוד דבר קרה – היקב עבר לחביות צרפתיות בלבד, ה"מחיר" היה שהחביות כולן חדשות וזה עדיין מורגש בטעם, כמעט עשור מהבציר. היין מתכתב עם ה-2001 המעולה, אבל כרגע הוא פחות מפורט ושופע ממנו. פרי מצויין, והרבה ממנו, עם קסיס, עור, שזיף ומעט אדמתיות. הפה רענן עם חומציות טובה, ונראה כי היין יכול עוד להתעדן ולהתפתח – אולי הוא אפילו יתרכך והעץ ייסוג עוד טיפה. רענן וצעיר.


פלם קברנה סוביניון רזרב 2004 – אפשר לשים את האצבע על הנקודה בה האופי הפירותי ניצב לפני סימני היישון. זו השנה, וזה פונקציה של גיל, בציר, נסיון ואפילו גיל הכרמים. למרות שהזמן ניכר, האף טרי ורענן, וזה היין הראשון בו הכל יושב בול במקום. הפרי סוחב לכיוון יותר "אדום", עם טבק ומעט זפת, שילוב העץ מצוין. הפה מאוד חי ובועט, מאוזן, הרמוני ואלגנטי. הגענו לרגע. 

 

פלם קברנה סוביניון רזרב 2005 – אני חושב שעמוק בלב זו השנה שהפלמים הבינו שהיקב פה בשביל להצליח ולהישאר. סימן ראשון להתמקצעות הוא הקמת ספריית יין רצינית – מהבציר הזה כבר יש ארכיון מסודר, ואין בציר טוב מזה כדי להתחיל. היין מגיע מאותם הכרמים אבל קיים הבדל גדול בעוצמה, בריכוז, בנפח. המרלו מגיע גם הוא מכרם דישון בעמק קדש הגלילי, מה שלא פוגם כמובן במבנה המדויק והאלגנטי. היין נמצא בנקודת האיזון המצוינת של פרי עשיר שהספיק להתרכך, אבל ריחות יישון ובגרות עדיין לא הגיעו. אם בציר 2004 הציע איזון בין פרי ליישון, פה יש רק פרי ראשוני טרי ורענן. יין הדוניסטי וחושני, עם המון עתיד, ומי שמחפש טריות ללא קמט מצד אחד או סטרואידים מאידך – זה היין וזה הזמן.

 

פלם קברנה סוביניון רזרב 2006 – שנת המלחמה היא מעין שנת ביניים. כל הגליל סבל מחוסר יכולת לטפל בכרם בזמן הכל כך קריטי של לפני הבשלה. "היו הרבה אי דיוקים בהשקייה ובטיפול בכרם", מודה גולן, אבל תוצאה לא רעה בכלל. פחות  נפח מה-2005, היין מעט יותר ירקרק ומינרלי, הטאנינים מעט יותר גסים. אפשר להאשים את המלחמה, אבל לא רק – זו שנה חלשה יחסית, עם יין הרבה מעבר לסביר.


פלם קברנה סוביניון רזרב 2007 – גולן נותן מקום ומכיר בערך תרומת החבית לפרופיל הארומות והטעם הסופי של היין. השנה נרכשו חביות ממקור חדש, דמפטוס (Demptos). 2007  מציג שוב יין יותר "קר" ואלגנטי, פרי בשל שמאוזן עם ירקרקות של מחטי אורן. אלכוהול נמוך יחסית. "ההחלטה היתה לבצור יותר מוקדם כי ההבשלות נתקעו, והעדפתי ללכת עם מה שיש ולא לחכות לעתיד מעורפל. בדיעבד זו היתה החלטה טובה כי הענבים מדישון איזנו את הכרמים הגבוהים יותר". על החך היין חלק ועשיר אבל לא כבד, ובמובן הזה הוא מתחבר נפלא לאוכל – מחייך בצד ולא משתלט על הצלחת. יופי של יין.

 

פלם קברנה סוביניון רזרב 2008 – אלה מאיתנו שאוחזים בתיאוריה ש"יום בהיר רואים מהבוקר", חייבים להצטייד בכמות נכבדת מהבציר הנוכחי שמשווק מקברנה פלם רזרב. "זו שנה שנתנה אפשרות להמשיך עם ההבשלות", אומר גולן, "ולקחתי אותה עד כמה שאפשר". לא להיבהל. לא נמצא פה ריבתיות מעיקה או מתיקות מכבידה. היין עשיר ורחב אבל גם מאוד מאוזן ומדויק, הכל בגדול וכלום לא מוגזם. מאוד קברנה, מאוד גליל, מאוד פלם. 


פלם קברנה סוביניון רזרב 2009 – טעימת בכורה. היין ייצא לשוק לקראת ראש השנה של 2012, ושוב – זו שנה לא פשוטה, "לא לבעלי לב חלש ועצבים רופפים", אומר גולן. הבשלה נעצרה בקיץ, ואחר כך ירד גשם בספטמבר. "היה זמן לתקן כי ההבשלה היתה כחודש אחרי האירוע, כך שהענבים התייבשו והמים שנספגו – התאזנו". הרבה פרי שחור אבל עם טיפת ירקרקות מחמיאה, מנטול ולקריץ. האופי הוא למעשה שילוב של שני הבצירים הקודמים. פחות שחור מה-2008, יותר רחב מה-2007. יש למה לחכות.

 

סיכום

"במבט לאחור, אני לא חושב שהיה פה רק מזל. זה היה בעיקר עניין של תהליכים שהבשילו בטיימינג שלנו. חיינו סביב היין כל כך הרבה שנים ומשהו נצרב לנו בתודעה. אם היה מזל, זה בעובדה שהגענו עם המון 'אוויר מנטלי' – לדעתי זה חשוב בהרבה מחמצן כלכלי, כי לוקח זמן להגיע להישגים כאשר מתחילים מאפס". גלעד פלם.
 
"גם אחרי עשור וחצי, העשייה שלי מורכבת ממעגלים של תהייה, ניסוי, טעייה ושוב תהייה. אם בעבר לא ישנתי לילות שלמים, היום אני כבר יכול לקבל חלקית את העובדה שככה נראים חיים של יינן: חתירה בלתי פוסקת לעבר יעד ערטילאי שאולי אי אפשר לכבוש לעולם. אבל לצד ביקורת עצמית, שכולם אומרים שהיא מוגזמת אבל אני סובל ממנה קשות, אני מרגיש שאני מקצר טווחים. אבל טווחים לאן? האידיאה משתנה כל הזמן. מי הכיר בורגון? מי ידע קוט רוטי? פתאום יש סירה, פתאום יש לבנים בהם האננס-ליצ'י מתחלף בירקרקות מינרלית. המטרה זזה, אבל יש כמה דברים שכבר התקבעו אצלי. הגליל הוא הבית הברור שלי לקברנה ישראלי: בעל קול ברור ואופי מובחן, עוצמתי אבל גם עם אלגנטיות מובנית שאפשר וצריך להציג. לגבי כל השאר? אני חושב שהחיים קצרים". גולן פלם.

 

ההמלצות האישיות של הטועמים
חנן - 2004, עוד לא בשיא והוא הכי מעניין.
איתי – 2005, 7 יכול להגיע, 2001 מאוד מרשים.
ישראל – לשתייה והנאה הייתי הולך על 2005 וצפונה.
גלעד – 2005 עושה לי את זה
מור – 2001 בגלל העניין והאלגנטיות והחיות, 2003 נקי ומרוכז ויפה, 2007 עם הירקרקות הנעימה.
גולן – 2001, 2004, 2005 וגם ה-2007.
אבירם – 2005, וגם 2001.
שגיא קופר – 2005 וגם ה-2009, ה-2001 ראוי לציון.
מאירה – כמו איתי, 2007 הולך להתפתח נפלא.
אהוד – 2005 מעולה, אוהב את 2007, וגם ה-2009 סימן דרך של מצויינות.

 

 

להרחבה על פרוייקט היין האייקוני של ישראל

לאתר של אלדד לוי

 


הוסף תגובה





<אפריל 2014>
יום איום ביום גיום דיום היום ושבת
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930


Pro

בית ספר ליין

היסטוריה, תרבות ויהדות

יין ובריאות

כתבות תדמית

נשים ויין

ציוד ושירותים

תיירות יין

 
אירוח והגשה, כלים ואביזרים

גלבוע ויין

הכל ביקבים

יין וכלכלה

סיקור אירועים

קורסים וסדנאות

סדנת יין 
אירועי יין

דירוגים והמלצות - ביקורת בגובה העיניים

הכרם, הגפן והבציר

יין זה אנשים

מבזקים וחדשות

סיקורי אירועים

שמן זית וחומץ בן יין

 
ביקורים ביקבים

דירוגים והמלצות - דניאל רוגוב

חגים ומועדים

יין, אוכל ומסעדות

מגפן ליין

עולם היין שלי

שף תשתה

 
בישול ואפייה ביין

דירוגים והמלצות - שועל בכרם

חנויות

יינות חדשים וטעימות

ניוזלטר

פעילות הפורטל

תחרויות ותערוכות

 

 


ראשי הפוך לדף הבית מי אנחנו צור קשר

© כל הזכויות שמורות ל- Israel Wines,  2008
Powered by Gafko & Kiwinet