שם

  דוא"ל

  טלפון -
לצפייה בכל הניוזלטרים





לארכיון הניוזלטר >>

 

 

 


 



עמוד הבית >> תיירות יין >> לך לך למדבר

לך לך למדבר

מאת: הילה איל

יקב שיינותיו נכנסו לרשימת ה- wine report , מלון בוטיק המהווה אלטרנטיבת לינה ייחודית, טיולים בנוף מדברי קסום ופאב בסגנון תל אביבי שפתוח גם אחרי חצות. הילה איל יצאה ללב המדבר וחזרה מוקסמת   בקבוק יין על נוף אזור ים המלח
יין ונוף בדרום

 

אין צורך להכיר לחובבי היין את יקב יתיר במיקומו הייחודי ברמת ערד, ולבטח הזדמנו ליהנות מיינותיו לא פעם. אך לאחרונה זכו היקב ויינותיו, ובפרט יין הדגל – "יער יתיר",  להכרה בינלאומית מרשימה בעקבות הדירוג הגבוה שהעניק להם מבקר היין העולמי – רוברט פרקר.

 
ניתן לרכוש את יינות היקב במגוון מקומות במרכז הארץ וליהנות מהם במסעדות ובאירועי יין שונים. אך כדי להבין באמת את משמעותו של "טרואר היקב" – הביטוי שצופן את סודו וקסמו של היין, יש להגיע לאזור רמת ערד לביקור ביקב ובאזור הכרמים בלב יער יתיר.
 
אזור דרום הארץ  ערד וים המלח מתאים לטיולים ברוב עונות השנה. לאלה שחפצים לא רק ליהנות מיינות יתיר והביקור ביקב, יתנפץ מיתוס שממת המדבר, ומובטח להם ליהנות ממגוון פעילויות וחוויות מלאות ושוקקות חיים.
 
במשך יום שלם חוויתי בעצמי את החיים בלב המדבר ונפרדתי בידיעה כי אתגעגע להזדמנות הבאה.
 
הטרואר עושה את ההבדל
 
בשעת צהריים הגענו לביקור וטעימות ביקב יתיר. קיבלו את פנינו בלבביות יעקב בן-דור, כיום מנכ"ל היקב ובעבר כורם, ואתי אדרי, האחראית על האירועים ביקב.  יעקב התלווה אלינו לסיור מודרך ביקב ולהסבר תמציתי על תפיסת עולמו של היקב, על הטרואר ועל הליך ייצור היין.
 
יקב יתיר מחזיק כ-700 דונמים של כרמים, האיכותיים שבהם שתולים בלב יער יתיר (היער הנטוע הגדול בארץ), בגובה של כ-620 מטרים ויותר, בחלקות קטנות. בנוסף, כרמי הסוביניון בלאן נטועים בסמוך ליקב – ברמת ערד בגובה של כ-550 מטרים. היקב מבוסס על תיאוריית הטרואר, ומטרתו להוציא את המיטב מהענבים ולהשיג איכות ומיוחדות. מכאן גם שמו – יתיר. סמלו של היקב – גור אריה, הוא סמלו של שבט יהודה, ששכן בעבר באזור.
 
היקב, כיום בבעלות יקבי כרמל, אך בניהול ויצור יין עצמאי, הוקם בשנת 2000 ויינותיו הראשונים שווקו בשנת 2004. כיום מיוצרים בו כ-100,000 בקבוקים. יינן היקב – ערן גולדווסר, בוגר אוניברסיטת אדלייד שבאוסטרליה, אך בתפיסת העולם הישן מטמיע ביינות היקב, יחד עם יתר הצוות, את אופי הטרואר – הדגשת הכרמים ומיצוי הפרי. כל חלקה, בהתאם לפילוסופיה, מקבלת טיפול התואם לאופיה. בכל הליך ייצור היין מושם הדגש על ייחוד האזור ולאו דווקא על זני הענבים, על השימוש בעץ מסוים ליישון או על אפיוני הבציר (מוקדם או מאוחר).

יעקב מגדיר את הטרואר ככל מה שקשור לעולם היין ללא מגע יד אדם.  

סוד ההצלחה של יקב יתיר
סיור שהחל ביער, כלל הסברים מקיפים על הטרואר, זימן מפגש עם האנשים שלפני ומאחורי הקלעים והסתיים ביין משובח. חברי הפורום של פורטל היין הישראלי ביקרו ביקב יתיר ובכרמיו וניסו לגלות מה הופך את יקב יתיר לסיפור הצלחה
לכתבה המלאה
אופי הגידולים באזור יעיר יתיר דומה לאלה הקיימים בגולן ובגליל העליון, אך באקלים יבש יותר. כך, מעבר לכרמים, פזורים בו, בין היתר, מטעי תפוחים ודובדבנים.
 
בחדר המיכלים מותססים הענבים, מכל תת חלקה, במיכל אחר. כל תת חלקה נבצרת בנפרד ומטופלת בנפרד. הליך זה מבטיח רמת שליטה גבוהה בדגש על איכות ולא על כמות. כך גם בחדר החביות – כל תת חלקה מיושנת בנפרד ובחביות מכמה סוגים, כדי לא להקנות טעם של חבית מסויימת וכדי לשמר את הטעם האזורי. הליך שנמשך כשנה-שנה וחצי. בחדר סמוך מועברים הענבים לתסיסה השנייה – המאלולקטית. חלקם, כחלק מניסוי, מועברים לחביות גדולות (3,600 ליטר כל אחת) לקבלת יין הזקוק לפחות עץ ולחמצן, שכן יש מספיק עוצמה בפרי.
 
מכונת הביקבוק האיכותית ביקב מבצעת כמה שלבים – כולל שטיפה, חיטוי וייבוש הבקבוק והזרקת גז ומילוי בהתזה עדינה, הליך שמונע החדרת חמצן ליין ומאפשר ליישן אותם לאורך זמן. לאחר הביקבוק מונחים היינות ליישון נוסף לפחות לשנה, עד שהיינן מאשר את שיווקם. השלב הסופי – הדבקת התוויות והוספת לוגו היקב בכרטיס המצורף בקשירה אלגנטית לבקבוק – ביטוי לייחודיות היינות.
 
טעימת היינות
 
בחדר הטעימות, טעמנו שלושה מיינות היקב.
 
סוביניון בלאן רמת ערד 2007 – היין מופק מענבי סוביניון בלאן מחלקות ותיקות בכרם רמת ערד ולאחר יישון במשך ארבעה חודשים בחביות צרפתיות ישנות. דבר היינן: היין מגלה גווני קש ירקרק וניחוחות פרי עדינים – אננס, אשכולית ורמזים למינרליות. יין חד ושופע חיוניות, ללא תחושת מדבר, ומתאים מאוד לשעת הצהריים החמה. מחיר: 70 שקלים.
 
יתיר מרלו-שיראז-קברנה 2005 – היין מורכב מזני מרלו, שיראז, קברנה פרנק ותוספת פטיט ורדו, מכרמי יער יתיר. הבלנד נועד להעצים את האופי האזורי של היין. לאחר יישון במשך שנה בחביות (כל זן בנפרד) טעמנו יין שעודו צעיר, אך כבר עתה נגיש ומגלה ארומות פרי יער בשל ותבלינים בגוף בינוני-מלא וסיומת מאוזנת. מחיר: 105 שקלים.
 
קברנה סוביניון 2005 – היין כולל 85% ענבי קברנה סוביניון ו-15% ענבי שיראז, מכמה חלקות בכרם יער יתיר. כל זן ייושן בנפרד בחביות במשך שנה עד יצירת הבלנד. דבר היינן: יין עשיר יחסית ומרוכז – בארומות פטל שחור ותוספת וניל וקינמון. סיומת מאוזנת ורעננה, מהנה לשתייה אך יוסיף להתיישן יפה לזמן נוסף. מחיר: 120 שקלים.
 
 
נפרדנו מאתי ויעקב והמשכנו מזרחה לעיר הסמוכה – ערד.
 
 
פינוק נוסח המדבר
טרנד מלונות הבוטיק בארץ נפוץ בשנים האחרונות בעיקר באזור הצפון ובמרכז, ועכשיו גם בערד. מלון "יהלים" מונה עשרה חדרים גדולים ומרווחים (3 משודרגים), שרוהטו באופן יוקרתי, אך מינימליסטי. המלון, המשקיף על ים המלח, תוכנן בדגש על "אדריכלות אקולוגית" לשילובו עם נוף המדבר. מכל חלון ומרפסת, נראה נוף מדברי רב עוצמה וקסום. חדרי האירוח מצויים במפלס התחתון, ומעליו בית קפה ומסעדה חלבית צמחונית, המגישה ארוחות בוקר וערב לאורחי המלון ולסועדים חיצוניים.ארוחה מפנקת במלון בוטיק "יהלים" ערד המנות מעוצבות: מאפה פילו עגבניות שרי וגבינת פטה, קציצות קינואה ועשבי תיבול, קינוחי גרנולה מתוקים ועוד. לצד המנות, מוצע לאורחים ליהנות מיינות יקב יתיר הסמוך.
לאורחים מוצעות סדנאות חריזה המתקיימות מעת לעת, בהנחיית דליה יהל, מנהלת ומייסדת המקום (יחד עם דורון, בעלה). בסופי השבוע בקיץ מתקיימות הופעות מוזיקה במרפסת המלון ולא מכבר התקיימה ארוחת ערב ייחודית, שלוותה ביינות יתיר ובהדרכת אנשי היקב.
 
המלון מציע שימוש בשירותי הקאנטרי הסמוך שכולל בריכות שחייה, חדרי כושר וספא.
ב"יהלים" מתארחים זוגות בלבד (ללא ילדים). הוא מיועד למחפשים פסק זמן ושקט משאון היומיום. תיירי טיולי הג'יפים והאופניים, המרבים להגיע למדבר, יכולים לסיים ב"יהלים" את היום המאומץ ובאופן מפנק.  
בתום כשמונה שנים הצליחו דליה ודורון, במקור ממושב ניר בנים, להגשים את חזונם להקמת מלון בוטיק בלב המדבר ומזמינים את קהל המבקרים ליהנות ביחד איתם מ"שקט ושלווה".
 
לפרטים 077-2028120/6; 052-652-6522718, רח' מואב 72, ערד. www.yehelim.com
 
שעת השקיעה הגדולה
 
לקראת השקיעה יצאנו עם דב פוניו לטיול מדברי רגלי קצר. דב פקד את האזור בשנת 1952, וכבר אז נשבה בקסמו. לפני שש שנים, לאחר שחיו שנים רבות במרכז הארץ עברו דב וזוגתו, לורנס, לגור בערד. 27,000 תושבים גרים בערד, אך מתברר שגם אלה שחיים בה 40 שנה, לא מכירים את הסביבה ואת ייחודה כפי שמכיר דב. 
 
לאחר הליכה של כמה מאות מטרים, הגענו למצפה גורני הנקרא על שם עופר גורני ז"ל, תושב ערד, חובב מושבע של האזור ופעיל בחוגי סיירות. באחד מטיוליו למעיין המערה, בסמוך להר רמון, נכנס למערה ומת בה. הוריו, בהתייעצות עם דב, בחרו להנציח את זכרו בהקמת המצפור. לעת השקיעה צפינו בנוף הנשקף: בחזית - ראש זהר ומצפה זהר עם דרך עתיקה סלולה, שהובילה בעבר שיירות אנשים מבקעת באר שבע ועד ים המלח. באופק גבשושיות חומות, כמעין תלוליות חול – הנוף, וברקע שעת השקיעה, אוויר הטבע הנקי, והשקט המדברי, השרו על כולנו תחושה שהזמן עצר מלכת ורוגע פנימי. מצרך כה נדיר במהלך החיים ההומים בעיר הגדולה תוך התעסקות בטרדות חיי היומיום. פעם בשבועיים יוצא דב עם קבוצת מטיילים נאמנים וקהל נוסף לטיולים באזור.
לפרטים: 052-4666056; 08-9954160.
 
כוס אחרונה לסיום
 
נפרדנו מהנוף הקסום ומלורנס ודב, וגלשנו באוטובוס במדרון לעבר אזור המלונות בים המלח. בינות המלונות, על קו החוף, הגענו ל"נירקה בר" לבילוי ערב בפאב בסגנון תל אביבי, אך בים המלח.
 
נירקה קניון, 57, אישה חמה ותוססת שהחליטה להגשים את עצמה בדרך ייחודית קידמה את פנינו. לאחר שחוותה טיפולים מזה 20 שנים בים המלח והתאהבה במקום, החליטה בוקר אחד לפני שנה לעבור ממושב במרכז הארץ לערד ולפתוח מה שהיא מכנה "פאב תל אביבי" על גדות ים המלח.
 
נירקה סיפרה כי הרעיון המקורי צץ לאחר שמאסה בערבי השירה המוצעים במלונות האזור, בסגירת הברים במלונות ב-23:30 בלילה ובטיולים הרגליים "הלוך וחזור" לאורכה של הטיילת ללא אלטרנטיבת בילוי אמיתית. כאן גילתה נירקה את האהבה אמיתית - ים המלח והנוף המדברי. זה הזמן של נירקה לחיות את החיים, יחד עם מבקרי הפאב.
מרפסת הפאב פרוסה על גדות ים המלח, כך שאין אין צורך במשקה כדי להתמסטל מהאווירה המיוחדת. השקט המדברי בשעות הערב והלילה המאוחרות מעצים את התחושה. בתוך הפאב מתמזגת הרמוניה מאוזנת של אלכוהול, אוכל ומוזיקה עם נוף המשקיף על הרי אדום וים המלח. הפאב עצמו מעוצב בצבעי מדבר חמימים המשתלבים עם השלווה, הרוגע ונוף הקדומים שלהאזור.
 
ב"נירקה בר", אלכוהול מגוון, בירות מיוחדות מהחבית, קוקטיילים שונים ומובן שניתן לבקש מהברמן קוקטייל אישי.
התפריט נבנה באופן אישי על ידי נירקה ובחלקו מבושל על ידה - לבנה מעשי ידיה ועלי גפן, סחוג, טורטיות, לה קאסדיות, טוסטים, במילוייםשונים ופיצות ענקיות המוגשות על פי החשק של המזמין וטעמו. המקום מנוהל על ידי נירקה ובן זוגה עזרא ובשיתוף פעולה מלא ותוסס של צוותבן  חמישה אנשים שעושים הכל ביחד, כולל יניב, הברמן מדימונה, וקוני מגרמניה, אליה התחברה נירקה בביקוריה בעבר באזור. "נירקה בר" מאמין בהכנסת אורחים ובכך משרה אווירה נעימה ומשפחתית במקום.
 
שעות פתיחה: כל יום מ- 19:00 עד אחרון האורחים.
לפרטים: 08-9954050, 052-3094848
 
אז מי אמר שאין מה לעשות במדבר? נוף מדברי קסום, שלוות נפש ורגיעה ואיתה החיים הטובים בליווי יינות משובחים, אוכל טוב, מלון בוטיק מפנק, טיולי טבע קסומים ובילויים ליליים.
 
לתגובה - לחץ כאן

 


הוסף תגובה





<ספטמבר 2014>
יום איום ביום גיום דיום היום ושבת
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930


Pro

בית ספר ליין

היסטוריה, תרבות ויהדות

יין ובריאות

כתבות תדמית

נשים ויין

ציוד ושירותים

תיירות יין

 
אירוח והגשה, כלים ואביזרים

גלבוע ויין

הכל ביקבים

יין וכלכלה

סיקור אירועים

קורסים וסדנאות

סדנת יין 
אירועי יין

דירוגים והמלצות - ביקורת בגובה העיניים

הכרם, הגפן והבציר

יין זה אנשים

מבזקים וחדשות

סיקורי אירועים

שמן זית וחומץ בן יין

 
ביקורים ביקבים

דירוגים והמלצות - דניאל רוגוב

חגים ומועדים

יין, אוכל ומסעדות

מגפן ליין

עולם היין שלי

שף תשתה

 
בישול ואפייה ביין

דירוגים והמלצות - שועל בכרם

חנויות

יינות חדשים וטעימות

ניוזלטר

פעילות הפורטל

תחרויות ותערוכות

 

 


ראשי הפוך לדף הבית מי אנחנו צור קשר

© כל הזכויות שמורות ל- Israel Wines,  2008
Powered by Gafko & Kiwinet