שם

  דוא"ל

  טלפון -
לצפייה בכל הניוזלטרים





לארכיון הניוזלטר >>

 

 

 


 



עמוד הבית >> בית ספר ליין >> בועות אופטימיות

 בועות אופטימיות

מאת: דבי שהם

בכל העולם חוגגים היום את הסילבסטר עם שפע של יינות מבעבעים. החלטנו להשכיל אתכם אודות המשקה התוסס, מפיה של דבי שהם, מדריכה ראשית ומנהלת הדרכה של יקבי רמת הגולן. מי יתן והמלחמה בארצנו תסתיים  ותפנה את מקומה לבועות של שמחה אמיתית גם אצלנו  

כוסות משיקות שמפניה מבעבעים לחיים
 

 

מיתוסים רבים נפוצים בקשר ליינות מבעבעים: צריך סיבה מאוד חגיגית ומיוחדת על מנת לפתוח בקבוק שמפניה או יין מבעבע אחר; יין מבעבע מיועד רק לשלב הרמת כוסית לחיים. פחות מקובל לחשוב עליו כיין המתאים ללוות ארוחה שלמה.
 
כיום ניתן למצוא מגוון רחב ביותר של סוגי יינות מבעבעים, החל מיינות עדינים ופשוטים ועד יינות עשירים ומורכבים בטעמם. ניתן לשתות יין מבעבע לאורך כל הארוחה, וניתן גם לשלב אותו בשלבי ההתחלה של הארוחה, ובהמשכה לגוון עם יינות לבנים או אדומים יבשים. העיקרון הוא להתחיל מהיין הקל אל היין הכבד.
 
ליין מבעבע ישנן כמה תכונות ההופכות אותו ליין המושלם לליווי ארוחה מתחילתה ועד סופה:
1. אחוז האלכוהול ביינות אלו בדרך כלל נמוך מזה של מרבית היינות השולחניים והוא עומד בדרך כלל על 12%. יין כזה יכביד פחות על החך בזמן הארוחה ויגרום להרגשה קלילה יותר.
2. יינות מבעבעים מתאפיינים בחמיצות טבעית גבוהה. לגימה של יין מבעבע בין ביס לביס, תשאיר את החך רענן ומוכן לטעמים שיבואו.
3. הבועות שביין המבעבע מגבירות את חוויית הרעננות וההנאה מהאוכל. כל התכונות הללו הופכות יין מבעבע למתאים למגוון רחב של מאכלים ולסגנונות שונים של ארוחות.
 
ליין מבעבע גם רמות מחיר שונות. מחירו נקבע בעיקר לפי שיטת הייצור שלו. תהליך ייצור של יין מבעבע איכותי הוא בדרך כלל ארוך ויקר מאוד.
 
השמפניה - מלכת המבעבעים
שמפניה היא המותג הגדול והידוע ביותר של יין מבעבע, והיא מיוצרת באזור שמפיין אשר בצרפת. היא נחשבת לחגיגית ביינות העולם, והפכה במהלך השנים ליין החביב על צארים, מלכים, רוזנים ועשירי העם. חגיגה ללא שמפניה לא היתה חגיגה וטקס ללא שמפניה בתחילתו העיד על עממיות ועל טעם רע. יינות שמפיין המבעבעים הוטחו על דפנות ספינות חדשות למזל טוב, רוממו כל חגיגת בחירות או מלוכה, פיארו מסיבות חתונה וסוף שנה והגיעו אף לדוכן המנצחים במרוצי המכוניות והאופנועים היוקרתיים בעולם.
 
אזור שמפיין מפורסם עוד מהתקופה הפרה-רומית. עדויות על ייצור יין באזור ישנן כבר מתחילת האלף הראשון. כמעט כל היינות שיוצרו באזור ב-500 השנים הראשונות היו אדומים, והיין יוצר במנזרים. לא בטוח שדום פריניון היה הראשון לייצר יין מבעבע, אך אין ספק כי היה החשוב מכולם והנחיל לאזור זה את המורשת האלמותית של ייצור יין מבעבע. דום פריניון עצמו (1638-1715) היה ה"וויין מסטר" של המנזר, וזה שפיתח את השיטה לייצור יין לבן מענבים אדומים. הוא היה הראשון שערבב יינות צעירים עם יינות בוגרים, יינות מבצירים שונים וזנים שונים על מנת להגיע ליין עדין ומאוזן. מעניין לציין שמאז 1673 הוא עסק בתפקידו כשהוא עיוור לחלוטין.
 
שמפיין הוא אחד מאזורי היין הצפוניים ביותר בעולם, דבר המקשה על הבשלתם של הענבים. בשנים קשות היבול בשמפיין נמוך מאוד, ומכיוון שמדובר במוצר שיש לו ביקוש גבוה, זוהי בעיה מתסכלת בהחלט.
 
השיטה המסורתית לייצור שמפניה מתבססת על כמה שלבים ובשמפיין ישנם חוקים מחמירים במיוחד: הענבים עוברים סחיטה (בשמפניות היוקרתיות משתמשים רק בנוזל הראשון). לאחר מכן, היין עובר תסיסה ראשונה במיכלים ולאחר מכן מגיע שלב הבלנד הסופי - היין הסופי, שהוא היין הצעיר מאותה שנה, מעורב עם יין מבצירים קודמים ואף עם יין השמור במרתפי היקב למטרה זו בלבד (יין רזרב). הבלנד מבוקבק בבקבוק הסופי בו יימכר היין. ליין מוספת תערובת הנקראת ליקר דה טיראז' - זוהי תערובת של יין, סוכר ושמרים המוספים לכל בקבוק למען התסיסה השנייה. היין נפקק בפקק מתכת ועובר את התסיסה השנייה בבקבוק. כעת מתחיל תהליך הרמואג' הארוך, אשר בו הבקבוקים מוכנסים למתקן בשכיבה, ובתהליך הדרגתי ורציף עוברים ממצב שכיבה למצב ניצב, וכך כל המשקעים נצברים בצוואר הבקבוק. בעבר תהליך זה נעשה באופן ידני, אך כיום ניתן למצוא מכונות שמחליפות את יד האדם. לאחר סיום התהליך מועבר היין כשצוואר הבקבוק כלפי מטה. צוואר הבקבוק מוקפא, הפקק נשלף החוצה במהירות, והבקבוק מועמד שוב, ממולא בתערובת יין ומעט סוכר לבלנד הסופי, ומבוקבק בפקק עם סוגר מתכת.
 
בשמפניה, להבדיל משאר היינות בעולם, מוגדרים מושגי "יובש" שונים:
Extra Brut: יין מבעבע ללא תוספת דוסאג'.
MatureBrut Zero: היינות היבשים ביותר אשר תכולת הסוכר בהם היא מקסימום 2 גר' לליטר.
Brut: עמוד השדרה של יינות שמפניה, בהם תוספת דוסאג' מוגבלת ורמת הסוכר המקסימלית היא 15 גר' לליטר.
Sec: על אף שמשמעות המילה היא 'יבש' זהו יין בעל תכולת סוכר של 17-35 גר' לליטר.
Demi: יין שכמות הדוסאג' בו גדולה, עד 50 גר' לליטר.
Douk: יין מתוק ובו מעל 50 גר' סוכר לליטר.
 

 
מבעבעים בעולם
כל יין מבעבע אשר נעשה בשיטה המסורתית מחוץ לאזור שמפיין, יקרא "יין מבעבע בסגנון שמפנואז' (Méthode Champenois) , או "יין מבעבע המיוצר בשיטה המסורתית". ישנם יינות מבעבעים נפלאים ברמות מחיר שפויות שלא נושאים את השם "שמפניה". חשוב עם זאת לזכור, שלא כל יין תוסס הוא יין מבעבע.
יינות מבעבעים המגיעים מאיטליה הינם ה- Franciacorta – יין המיוצר בשיטת שמפיין באזור בלומברדיה, ה-Prosecco, שהוא יין מבעבע קל המיוצר בשיטת שרמה במיכלי לחץ, וה-Lambrusco. את שני האחרונים ניתן למצוא ברמות מתיקות שונות ולרוב הם אינם מיוצרים בשיטה המסורתית. ה-Moscato d asti מגיע מצפון איטליה, והוא יין מבעבע עם אחוז אלכוהול נמוך במיוחד (עד 6%) ומתיקות עדינה. יקבי רמת הגולן מייצרים יין בסגנון זה הנקרא גולן מוסקטו והוא עדין וקליל, משתדך נפלא עם פירות הקיץ, ומתאים לכל מי שלא אוהב יין יבש. 
 
מבעבעים בישראל
בארץ, יקבי רמת הגולן מייצרים, כבר תקופה ארוכה, יינות מבעבעים לפי השיטה המסורתית. יינות אלה זכו להכרה בינלאומית כאחד מהיינות המבעבעים הטובים בעולם.

ירדן בלאן דה בלאן

יקבי רמת הגולן גאים להציג: ירדן בלאן דה בלאן. יין מבעבע בסגנון שמפניה
לכתבה המלאה

בנוסף לגולן מוסקטו מייצרים ביקב גם את ירדן בלאן דה בלאן, אשר מיוצר מענבי שרדונה בלבד (לכן שמו בצרפתית: "לבן מלבנים"). זהו יין מבעבע אלגנטי ונפלא, אשר מתאים במיוחד לארוחות סושי ודגים ולארוחות ליל קיץ. 
 גמלא ברוט יין מבעבע בסדרת גמלא. נסו לפתוח בקבוק גמלא ברוט עם אפריטיף למנה שלפני הארוחה, או עם ארוחה קלילה ולא מחייבת. הוא יותיר אתכם עם תשוקה ללגימה נוספת.
 
* ליקבי כרמל יין מבעבע  Private CollectionBrut- יין לבן אלגנטי ארומטי ומרענן.
 
טיפים הנובעים מיין מבעבע
 
יקבי רמת הגולן מעניקים עצות הקשורות ליינות מבעבעים:
 
אחסון היין - כמו כל יין במרתף / מקרר יין / מקום קריר ואפל בבית, בשכיבה.
יין זה אינו מן היינות המשתפרים בבקבוק ובכל זאת, יכולת ההשתמרות של היין - בין שנתיים לשלוש. יינות מבעבעים מבצירים מוצלחים עשויים להשתמר גם זמן רב.
פתיחת הבקבוק - יין מבעבע - לא מנערים. ההיפך הוא הנכון. יש להניח אותו בעדינות בתוך שמפניירה. ולתת לו "לנוח". יש להחזיק את הבקבוק בזוית של 45 מעלות לכיוון התקרה. בכל מקרה - לא לכוון אל בני אדם. מסירים את הקפסולה ואת הברזלית (סגר הביטחון) תוך כדי הידוק האגודל מעל הפקק.
חולצים את פקק השעם תוך שמסובבים אותו בעדינות, קצת לימין קצת לשמאל, וחוזר חלילה, עד שהוא יוצא החוצה תוך כדי נשיפה של גזים הפורצים החוצה ומעט עשן לבן.
טפרטורת הגשה - יין מבעבע מוגש כשהוא צונן מאוד. טמפרטורת הגשה רצויה - בין 5-7 מעלות.
הגביע ליין מבעבע מכונה בצרפתית FLUTE - גביע חליל - זוהי כוסית גבוהה וצרה המשמרת את הגז (ה- CO2) הטבעי ביין, ומאפשרת לבועות להיראות כאילו הן נובעות מתוך מעיין בתחתית הכוס. כוסית כזו גם שומרת על קרירות היין לאורך זמן.
היין מומלץ להגשה עם מנות פתיחה - מתאבנים, מאכלי עוף עדינים, פירות ועוד. לעיתים מוגש יין מבעבע עם קינוחים.
 
לחייכם ולחיי השנה החדשה ואל תשכחו - אין צורך לחכות לסיבה מיוחדת על מנת לפתוח בקבוק מבעבע - כל זמן הוא זמן טוב לשמפניה. שנה טובה!

 

 


הוסף תגובה





<יולי 2014>
יום איום ביום גיום דיום היום ושבת
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031


Pro

בית ספר ליין

היסטוריה, תרבות ויהדות

יין ובריאות

כתבות תדמית

נשים ויין

ציוד ושירותים

תיירות יין

 
אירוח והגשה, כלים ואביזרים

גלבוע ויין

הכל ביקבים

יין וכלכלה

סיקור אירועים

קורסים וסדנאות

סדנת יין 
אירועי יין

דירוגים והמלצות - ביקורת בגובה העיניים

הכרם, הגפן והבציר

יין זה אנשים

מבזקים וחדשות

סיקורי אירועים

שמן זית וחומץ בן יין

 
ביקורים ביקבים

דירוגים והמלצות - דניאל רוגוב

חגים ומועדים

יין, אוכל ומסעדות

מגפן ליין

עולם היין שלי

שף תשתה

 
בישול ואפייה ביין

דירוגים והמלצות - שועל בכרם

חנויות

יינות חדשים וטעימות

ניוזלטר

פעילות הפורטל

תחרויות ותערוכות

 

 


ראשי הפוך לדף הבית מי אנחנו צור קשר

© כל הזכויות שמורות ל- Israel Wines,  2008
Powered by Gafko & Kiwinet